Як налаштувати пульсометр

  Головною ціллю комплексних функціональних тестувань завжди було визначення зон інтенсивності. Без правильного перенесення їх зі звіту в свій монітор серцевого ритму, проведення таких тестів втрачає сенс. Беручи до уваги велику кількість налаштувань та підменю сучасних спортивних годинників, пропонуємо вам нижче самі прості способи. Продовжити читання “Як налаштувати пульсометр”

Аналіз варіабельності серцевого ритму

   Аналіз варіабельності серцевого ритму – (математичний аналіз RR інтервалів, HRV) методика, що дозволяє визначити рівень стресу в організмі досліджуваного шляхом статистичного аналізу часових проміжків між зубцями R на електрокардіограмі. Наразі це найкращий метод для моніторингу відновлення в спорті. Продовжити читання “Аналіз варіабельності серцевого ритму”

Спірометрія

   Спірометрія – одна з самих важливих методик досліджень в спорті. Часто входить у склад ергоспірометричних досліджень, але може і безпосередньо приносити корисну інформацію для тренера та спортсмена. Продовжити читання “Спірометрія”

ПАНО

АнП

   Анаеробний поріг – (також зустрічається як лактатний поріг, точка Конконі, поріг анаеробного обміну, ПАНО, АнП) – це крайня інтенсивність, при котрій швидкість утилізації молочної кислоти та лактату співпадає з швидкістю його утворення при м’язовій діяльності. Продовжити читання “ПАНО”

Системи енергозабезпечення роботи м’язів

   Для скорочення / розслаблення / статичного напруження м’язів необхідним є тільки одне джерело енергії – АТФ (аденозинтрифосфатна кислота). АТФ – це високоенергетична сполука, котрої у м’язах знаходиться дуже мало, у зв’язку з її великою масою. Коли її запаси вичерпуються (після декількох рухів) для подальшого скорочення м’язів необхідно відновити АТФ. Продовжити читання “Системи енергозабезпечення роботи м’язів”

Зони інтенсивності

   Достеменно дізнатися коли вперше інтенсивність навантажень в спорті почали ділити на зони не можна. Скоріш за все це відбулося ще до н.е. в Стародавній Греції. Сучасної точності зони інтенсивності набули відносно недавно. З початку 80-х років ХХ ст., коли маркерами для поділу зон стали використовувати критичні точки в енергозабезпеченні м’язів, такі як аеробний та анаеробний пороги, максимальне споживання кисню. Продовжити читання “Зони інтенсивності”

Елетрокардіографія

   В ХІХ столітті, коли стало відомо про те, що серце під час своєї роботи виробляє деяку кількість електрики, природним стало бажання її виміряти. Перші електрокардіограми були записані французьким фізиком Габріелем Ліппманом з використанням ртутного електрометру. Але його графіки були далекими від сучасної ЕКГ. Продовжити читання “Елетрокардіографія”

Аналіз складу тіла

   Вага спортсмена фігурує в формулах двох з чотирьох сил, що впливають на результат: земного тяжіння та тертя. Важко переоцінити значення маси в будь якому виді спорту, а правильно керувати нею допомагає аналіз складу тіла. Продовжити читання “Аналіз складу тіла”